Donald Trump slikt anti-malariapillen tegen het Corona-virus ?

lieve lezers, 

Iedereen kent wel Donald Trump, zoek maar eens een nieuwsbericht waar deze man niet in voorkomt, veel zoekplezier... 😉. Een aantal weken geleden verscheen in het nieuws dat hij pillen tegen Malaria inneemt om Corona te voorkomen. 




Wat is Malaria ? 

Een ander woord voor Malaria is Moeraskoorts. Het is een soort infectieziekte die veroorzaakt wordt door plasmodium-parasieten die via een muggenbeet in het lichaam terecht komt. 
Nu denk je waarschijnlijk... kan dit ook in ons land voorkomen.
Ik kan je al geruststellen het antwoord is neen. Er bestaan verschillende soorten muggen, allen muggen met als geslacht 'Anopheles'  kunnen malariaparasieten overbrengen op de mens. Als je de infectieziekte niet behandeld kan dit leiden tot de dood. 


Hoe kan je het herkennen ? 

de incubatietijd, de tijd tussen de prik van de mug en de symptomen is 10 dagen tot een maand. De symptomen van de infectieziekte zijn koude rillingen, koorts, hoofdpijn, spierpijn en buikpijn, het is een beetje te vergelijken met de symptomen van de griep. De parasiet vermenigvuldigd zich in de rode bloedcellen en vernietigd ze. De gevolgen zijn bloedarmoede gepaard met vermoeidheid, bleekheid, diarree en verwardheid. 
De grootste vrees is hersenaantasting (cerebrale Malaria), je verliest het bewustzijn en dit kan leiden tot coma. Na de behandeling is de infectieziekte omkeerbaar, maar je kan er blijvende letsels aan overhouden, epilepsie, ademnood en nierfalen. 


Soorten Malariaparasieten ? 

Er zijn 5 soorten parasieten die de mens kunnen infecteren, naast deze 5 heb je er ook nog  parasieten die apen of andere zoogdieren kunnen infecteren, deze zijn dus geen gevaar voor mensen. 

Malaria Tropica is de ernstigste en meest voorkomende vorm, Bij infectie van deze soort worden al de bloedvaten verstopt in je organen. 
Het gevolg van Malaria is bloedarmoede en vergroting van de mild. 
Als je herhaaldelijke infecties overleeft hebt, kan je langzaam een weerstand opbouwen tegen de infectie. 

Waar komt Malaria voor ? 

In België wordt de ziekte gezien als 'importziekte', omdat de ziekte meestal door reizigers wordt meegebracht naar hier. 


Op de kaart merk je dat er 3 continenten zijn waar er opvallende veel Malaria voorkomt, namelijk in Azië, Afrika en Amerika. Malaria komen vooral voor in tropen (gebieden tussen de keerkringen), ongeveer 40 procent van de bevolking woont in een gebied waar Malaria voorkomt. De meeste slachtoffers vallen in Afrika, de oorzaak is niet het klimaat, maar de  armoede die zich daar afspeelt. Ze hebben onvoldoende middelen om Malaria te bestrijden en te behandelen. 
Er sterven jaarlijks gemiddeld 400 000 mensen aan Malaria, vooral Afrikaanse kinderen. 

Het aantal doden en ziekenhuisgevallen neemt af door sterke toename van gebruik van klamboes die met insecticide is ingespoten en door gebruik van medicijnen en methoden om sneller diagnose te kunnen stellen. 


Behandeling ? 

Om te weten als je Malaria hebt prikken ze met een naaldje in je vinger en nemen ze een druppeltje bloed af, er wordt een soort druppelpreparaat gemaakt. Bloed afnemen kunnen ze op gelijk welk moment doen. Ze kunnen de parasiet opsporen in de rode bloedcellen door het druppelpreparaat onder de microscoop te leggen, als ze een parasiet vinden wordt het bloed verder onderzocht om te weten welke soort het is. 

De behandeling van deze ziekte wordt vooral uitgevoerd door het geven van medicijnen, er bestaan heel wat verschillende geneesmiddelen voor Malaria. 



Ik wil naar Afrika ? 

Wanneer je naar een risico land gaat, passeer je best nog eens bij je huisdokter, die zal preventieve geneesmiddelen voorschrijven die je moet innemen tegen Malaria. De mug is meestal massaal aanwezig bij de vooravond, als je buiten komt doe je best lichtgekleurde kledij aan met lange mouwen en een lange broek, de blote huid smeer je best in met muggenmelk. Een perfect beschermend middel tegen Malaria bestaat helaas nog niet. 


Als je Malaria vergelijkt met Corona zie je een aantal gelijkenissen, zoals de symptomen van de ziekte, koorts, hoofdpijn,... 
De incubatietijd is ook wel gelijkaardig bij beide ziekten, bij Malaria is dit van 10 dagen tot 1 maand en van Corona is dit 14 dagen. De behandeling of het opsporen van de ziekte gebeurd bij beide via een bloedtest, maar jammer genoeg hebben ze voor beide nog geen perfect geneesmiddel. 

Liefs 
Indra 



*********************************************************************************

referentie 

Wat is Malaria ? (2020), geraadpleegd op 8 juni 2020, op https://www.lumc.nl/org/parasitologie/patient-en-zorg/Meerinformatieoverparasieten/Malaria/Wat-is-malaria/

Malaria (2020), geraadpleegd op 8 juni 2020, op https://nl.wikipedia.org/wiki/Malaria

Malaria (2019), geraadpleegd op 9 juni 2020, op https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/malaria

Reacties

Populaire posts van deze blog

Spaanse griep versus Corona

Het cordon wordt realiteit !

Melaatsheid of Lepra