De grootste kernramp ooit !

lieve Lezers, 

Wanneer je de naam 'Tsjernobyl' hoort, klinkt dit waarschijnlijk wel redelijk bekend in de oren.Tijdens de Lockdown hebben ze een serie getoond over die ramp die gebeurde in 1986. De serie toont vanaf de ontploffing tot de gevolgen, hoe de Kernramp verliep. 

Wat is Tsjernobyl ? 

Tsjernobyl is een kernramp die zich afspeelde in Oekraïne. Reactor 4 ontplofte midden in de nacht terwijl de meeste inwoners aan het slapen waren. Bij de ontploffing ontstond er een grote brand, die probeerden ze eerst en zo snel mogelijk te blussen. Tijdens de ramp kwam een grote hoeveelheid radioactieve stoffen vrij in de lucht. De mensen die hielpen met het blussen en het opruimen van de radioactieve stoffen liepen een hoge stralingsdosis op in een paar seconden. 



Na het blussen van de brand probeerden ze zo snel mogelijk de Kerncentrale in te pakken in een grote betonnen kist. De kist was bedoeld om de radioactieve stoffen tegen te houden. 
In een straal van 30 kilometer werden na 2 dagen 150 000 mensen geëvacueerd uit hun huis, ze werden buiten de straal gebracht met bussen. 





Oorzaak ? 

op 26 april om 1 u 22, begon men met de veiligheidstest van de kernreactor, de automatische beveiliging werd uitgeschakeld. Een beetje later sloten ze de stoomturbine af, de koelpompen vielen stil en het vermogen van de reactor nam toe in plaats van af. 
Elke seconden later waren er 2 ontploffingen na elkaar, brandende stukken werden de lucht in geschoten. 



Hoe werken kerncentrales ? 

kernen van een atoom splijten en daardoor ontsnapt er warmte, de warmte wordt gebruikt om water te verwarmen. Het water wordt omgezet in stoom en zo worden de turbines opgestart, die turbines drijven generatoren aan en die zorg voor elektriciteit. 

Wat is radioactiviteit ?

Door de kernsplijting in de kerncentrale, zijn er meer protonen dan neutronen aanwezig in een atoom. De dosis van radioactiviteit word uitgedrukt in Sievert (Sv), Bij een dosis van 4000 tot 7000 mSv is de straling dodelijk. 


Wat is de Impact van radioactieve straling op onze gezondheid ? 


De schade die je oploopt hangt af van de dosis waarmee je in aanraking komt. Bij aanraking van radioactieve stralen worden cellen beschadigd in ons lichaam. Doordat de cellen beschadigd zijn, functioneren de organen niet meer zo goed. 
Bij grote dosis, voelt men zich ziek, ze zijn misselijk, krijgen diarree,... 
Bij aanraking met een lager dosis straling is de kans op kanker op lange termijn groter. 

De stad Pripjat 


Pripjat is de stad die het meest getroffen werd tijdens de kernramp. Door de hoge radioactiviteit in de lucht werd de stad afgesloten. In de hele stad woont niemand meer, alle gebouwen zijn verlaten. 
Het is mogelijk om de stad te bezoeken onder begeleiding van een gids. De toegankelijkheid van de gebouwen zijn wel verboden omdat ze vrezen voor instortingsgevaar. Wanneer je de stad gaat bezoeken moet je op de voetpaden blijven, omdat langs de rand mossen groeien die een hoeveelheid radioactiviteit bevat, wanneer je deze betreed dan kom de radioactieve stoffen vrij.


 


Gevolg ? 

In het totaal zijn er 4000 mensen overleden aan de kernramp, er werden opmerkelijk veel mensen met kanker gemeld die als kind een hoge blootstelling opliepen. 
De betonnen koepel rond de Kernreactor was niet sterk genoeg om de radioactieve stralen tegen te houden. In 2016 moest er een nieuwe koepel over de kerncentrale gebracht worden. De nieuwe koepel moet tot 100 jaar bescherming geven.
Tot op de dag van vandaag zijn er gebieden die nog risico vormen voor de gezondheid van de mensen. Er zijn een aantal inwoners van Tsjernobyl die terug keerden naar hun stad. 
De andere 3 reactoren werden na de ramp opnieuw opgestart en werden nog 13 jaar gebruikt. 




Gevolgen in België ? 

Enkele dagen na de kernramp, was er een grote radioactieve wolk te zien boven België. De wolk was al flink verdund voor hij België bereikte, de wolk bevatte kleinere dosissen. De gevolgen voor volksgezondheid bleef beperkt, de lucht en de bodem werden maar ligt besmet. 
Er werd gevraagd aan de boeren om de koeien binnen te houden, zodat de ze geen besmet gras konden eten om te belemmeren dat het vlees en de melk ook besmet zou geraken. 

Er zijn nochtans sinds 1989 meer gevallen van schildklierkanker vastgesteld bij jongeren die tijdens Tsjernobyl minder dan 15 jaar oud waren. Het is mogelijk dat dit te wijten is aan de kernramp, maar dat is niet statistisch vastgelegd. 


Tsjernobyl in 2020 opnieuw in het nieuws 

In het voorjaar van 2020 kwam Tsjernobyl opnieuw in de actualiteit, er ontstonden bosbranden in de omgeving van de kerncentrale. Door de branden die ontstonden kwamen weer kleine hoeveelheden radioactieve stralingen vrij, de bomen die in 1989 de radioactiviteit hadden opgeslagen worden nu in een aswolk verspreid. 
De luchtkwaliteit en radioactiviteit werden constant in de gaten gehouden in verschillende landen rond Oekraïne. 


Wanneer er verspreiding was van radioactieve stralen in de lucht, vroegen ze aan de bewoners om zoveel mogelijk binnen te blijven, zodat ze niet in aanraking kwamen met de straling. 
De toestand daar is natuurlijk heel anders dan Corona, de mensen werden meegenomen en moesten hun huis achterlaten van de ene op de andere dag. Ze werden ergens naar toe gebracht en ze wisten niet naar waar en daar zullen ze hun leventje moeten verder zetten. 

liefs, 
Indra 

*********************************************************************************

referentie 

Tsjernobyl: de feiten (2020), geraadpleegd op 8 juni 2020, op https://www.nucleairforum.be/thema/veiligheid-als-prioriteit/tsjernobyl-de-feiten?gclid=Cj0KCQjww_f2BRC-ARIsAP3zarEgcP5BMq-

radioactiviteit (2020), geraadpleegd op 8 juni 2020, op  cJZ7iZUOX5L8ozTbJzy_RSUc2mK9_3SVAKTrPt-DMmJoaAhOJEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
https://nl.wikipedia.org/wiki/Radioactiviteit

radioactiviteit en gezondheid (2020), geraadpleegd op 8 juni 2020, op  https://epz.nl/themas/radioactiviteit/radioactiviteit-en-gezondheid

kernramp van Tsjernobyl (2020), geraadpleegd op 8 juni 2020, op https://nl.wikipedia.org/wiki/Kernramp_van_Tsjernobyl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Spaanse griep versus Corona

Het cordon wordt realiteit !

Melaatsheid of Lepra