Melaatsheid of Lepra

Lieve lezers 

Iedereen heeft vroeger wel al eens gehoord van Melaatsheid of Lepra in de Godsdienstlessen in het middelbaar. Je kreeg te horen hoe Damiaan de zieke mensen probeerde te genezen en uiteindelijk zelf stierf aan de ziekte. 



Pater Damiaan 

Damiaan was iemand die opkwam voor de leprapatiënten. Vroeger werden de Leprapatiënten weggehaald van bij hun thuis, ze werden naar het eiland Molokai gestuurd. de patiënten kregen voedsel en andere voorzieningen maar geen medische zorg. Damiaan vond dat de patiënten een priester verdienden op het eiland en vertrok als priester naar Molokai. Hij bouwde een kerk en legde wegen aan, hij vervulde ook de rol van dokter en maakte kisten voor de mensen die overleden. Uiteindelijk na een paar jaar dat hij op het eiland woonde, werd lepra bij Damiaan vastgesteld en hij stierf. 

Melaatsheid 

Een ander woord voor Melaatsheid is de ziekte van Hansen, de Leprabacterie werd in 1873 ontdekt door Armaruer Hansen, vandaar de naam. Je kan besmet geraken als een besmet persoon, hoest, niest of praat, er verspreiden zich dan kleine druppeltjes doorheen de lucht. Bij het aanraken van een besmette patiënt kan de bacterie niet overgedragen worden. 
De ziekte veroorzaakt vlekken op de huid, verlammen van lichaamsdelen en wegvallen van gevoel in de spieren en zenuwen. 

de incubatietijd (wanneer symptomen tot uitkomen vanaf de besmetting) kan tot 7 jaar duren, dus veel mensen lopen heel lang met deze ziekte rond en beseffen pas later dat ze besmet zijn. In de tijd dat ze geen symptomen vertonen, besmetten ze zoveel meer mensen zonder het zelf te beseffen. 


Soorten Lepra 

De eerst soort is Tuberculoïde Lepra, het afweersysteem van de patiënt reageert vrij goed. Er zal zich Bleke, donkere omrande vlekken voordoen op de huid die kan leiden tot gevoelloosheid. Deze vorm kan zich vanzelf genezen. 

Een tweede soort is Lepromateuze lepra, het afweersysteem van de patiënt kan de bacil niet onder controle houden. Er ontstaan huid verdikkingen, haarverlies, aantasting neuskraakbeen en neusslijmvliezen en letsels op de oren en wangen. Als de lever, nieren of het zenuwstelsel wordt aangetast, kan de patiënt overlijden. 

De diagnose 

  • Onderzoek van de huid
De dokter controleert de vlekken van de patiënt op gevoelloosheid, dit doet hij aan de hand van een pen of een wattenbolletje. De patiënt moet zijn ogen sluiten terwijl de dokter de vlek aanraakt. 

  • Onderzoek van de zenuwen
De arts controleert de zenuwen de door de kracht van de patiënt een na te kijken. hij controleert ook de gevoelsstoornissen in de handen en de voeten. 

  •  laboratoriumonderzoek 
De dokter neemt een staaltje huidvocht van de patiënt en bekijkt deze onder de microscoop om de aanwezigheid van de leprabacterie te controleren.






De behandeling 

Melaatsheid is heel goed te behandelen, vanaf de patiënt in behandeling is, is hij niet meer besmettelijk. Vanaf er Lepra bij de patiënt is vastgesteld, krijgt hij de Multi-drug therapie.Dit is een mix van antibiotica die gedurende langere periode moet worden ingenomen. Er zijn medicijnen op de markt de de ziekte kunnen bestrijden, tijdens het nemen van die medicijnen hou je de symptomen tegen en kunnen ze zich niet verder meer uitzetten. 




gevolgen Van Lepra ? 

Bij het te laat ingrijpen van de ziekte, kunnen er zich lelijke verminkingen voordoen. De zenuwen worden aangetast en die zorgen voor verlamming aan de lichaamsdelen. De Leprapatiënt kan niet voelen als hij zich verbrand of als hij een wondje heeft, dit kan leiden tot open wonden en dit kan een blijvende handicap veroorzaken, klauwhanden, stompvoeten en een leeuwengezicht. 




Lepra kan ook leiden tot blindheid, de spieren van de ogen worden aangetast en daardoor kan de patiënt zijn ogen niet meer sluiten. De ogen drogen uit en vuil geraakt niet meer makkelijk uit het oog. 

Sociale uitsluiting 

De ziekte heeft niet enkel gevolgen voor je lichaam maar ook op je sociaal leven. Mensen uit de omgeving hebben schrik om de ziekte over te krijgen, dus proberen ze zoveel mogelijk de leprapatiënten te vermijden. Ze tellen zogezegd niet mee in de maatschappij.

Uit angst gaan Leprapatiënten vaak in een sociaal isolement, ze durven met niemand over hun ziekte praten. Het kan zelf zo erg zijn dat ze niet durven naar het ziekenhuis gaan om een diagnose te laten opstellen en zich te laten behandelen. 

2020 ? 

Tot op de dag van vandaag komt Lepra nog voor, elk jaar zijn er 200 000 nieuwe Lepra patiënten. Nu in deze tijd komt de ziekte het meest voor in India, Indonesië en Brazilië.
De taboe en discriminatie rond Leprapatiënten is nog steeds heel groot. 

Er zijn een paar gelijkenissen met Corona die zich momenteel afspeelt. De bacterie wordt op dezelfde wijze doorgeven als Corona, namelijk door druppeltjes die in de lucht terecht komen door hoesten, niezen en praten. De symptomen kan je absoluut niet vergelijken met die van Corona. Nog een verschil zou kunnen zijn dat Lepra enkel voorkomt in bepaalde landen en Corona komt voor over heel de wereld. 

liefs 
Indra 


*********************************************************************************
referentie 

Melaatsheid (2020), geraadpleegd op 14 juni 2020, op https://www.leprazending.nl/over-leprazending/melaatsheid

Lepra (2020), geraadpleegd op 14 juni 2020, op https://nl.wikipedia.org/wiki/Lepra

Wat is Lepra (2020), geraadpleegd op 14 juni 2020, op https://www.leprastichting.nl/wat-is-lepra/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het cordon wordt realiteit !

Spaanse griep versus Corona

Corona ?