Het cordon wordt realiteit !

lieve lezers, 

Tijdens de Krokusvakantie keek ik naar de serie ' het Cordon ', een Vlaamse fictiereeks over een virus die uitbreekt in een stad en de mensen geraken in paniek, dit doet mij denken aan het Corona-virus waarmee wij nu mee geconfronteerd worden.. 

Het verhaal in het kort 

Een illegale Afhaanse vluchteling wordt binnen gesmokkeld en brengt een dodelijk virus via de haven van Antwerpen binnen in de stad. Het virus verspreidt zich snel, de overheid neemt maatregelen en sluit de grenzen van de stad af, niemand komt nog buiten of binnen de stad 





De stad in quarantaine 

De stad afgesloten van de buitenwereld, ze werden weggerukt van familie, geliefden en vrienden. Ze mochten de stad niet meer in of uit. De grenzen van de stad worden afgesloten met grote containers. 
Als je naar buiten was geweest, moest je 24 uur in quarantaine en mocht je geen contact hebben met andere mensen. Na 24 uur komen de symptomen tot uiting en kan je zien als je besmet bent of niet. Wanneer je besmet was moest in je quarantaine blijven en stierf je geleidelijk aan, er was nog geen behandeling voor het virus uitgevonden. 





De kledij en maatregelen

De dokters in het ziekenhuis dragen beschermingskledij en een mondmaskers. De inwoners van de stad droegen ook een mondmasker bij het buitenkomen. Het is vooral belangrijk als je in contact komt met iemand dat je afstand houd. 
Je mag enkel uit je huis om naar de wekelijkse voedselbedeling te gaan centraal in de stad wanneer je naar de bedeling ging mocht dit maar met 1 persoon van het gezin, de meeste mensen droegen dan ook beschermingskledij om zeker niet besmet te geraken. 
De winkels in in stad werden ook gesloten omdat er geen voorraad meer was. 




Onzekerheid 

de overheid legde eerst een grensafsluiting vast van 24 uur, maar de besmettingen liepen maar op, dus besloten ze telkens opnieuw om de afzondering te verlengen. De inwoners van de stad hadden niks van zekerheid, ze wisten niet wanneer die ellende ging stoppen. 

tijdens de serie zie je ook dat de slachtoffers massaal zijn, ze hebben geen genoeg plaats en tijd om de overledenen te begraven. Een van de bewoners kwam er dan achter dat de brandweer van de stad de lijken in brand stak om ervan af te zijn of ze staken de lijken in een grote koelcel allemaal samen op elkaar. 


je ziet tijdens de serie heel veel gelijkenissen met het Corona-virus. De maatregelen zijn heel gelijkaardig, de Belgische grenzen zijn ook afgesloten, je moet ook afstand houden, in sommige gevallen is het dragen van een mondmasker verplicht voor de burgers. In de ziekenhuizen zijn de dokters en verplegers goed beschermd om niet besmet te geraken. 

een mooie gelijkenis is het afsluiten van de grenzen in de serie zie je dat ze doen met grote containers, hier in België doet men dat ook. 



Voor wie interesse heeft om de serie eens te bekijken, hier vind je de link naar de serie, je kan seizoen 1 en 2 gratis bekijken
https://vtm.be/vtmgo/cordon~pa6ac78bc-6067-43bb-a742-9fa36231a56e
Hieronder vind je ook nog eens te trailer van de serie. 




liefs, 
Indra 


***************************************************************************************************************referentie 

Een Vlaamse epidemie (2014), geraadpleegd op 21 april 2020, op https://www.demorgen.be/tv-cultuur/cordon-vtm-een-epidemie-op-z-n-vlaams~b6f4a72e/





Reacties

  1. Tof dat je de link legt met deze serie. Ik kan mij nog goed herinneren wanneer dit op tv kwam. Wie had dat ooit kunnen denken dat deze serie een beetje realiteit zou worden.

    Groetjes Kelsey

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Indra

    Ik vind het super hoe je de link legt met een serie die bijna iedereen kent.
    De gelijkenissen tussen deze serie en corona zijn zeker representatief.

    Groetjes Hanne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze serie heb ik zelf ook gezien, een echte topper. Nooit gedacht dat dit ook realiteit zou worden. Leuk dat je een link legt met de serie.

    Groetjes Melanie

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Spaanse griep versus Corona

Melaatsheid of Lepra