Corona versus Ebola

lieve lezers 

Ik zat op een maandag avond lekker knus in de zetel zoals elke maandag, te kijken naar Spoed  24/07. Er is een man binnen gekomen in het spoed en hij melde dat hij opmerkelijke symptomen vertoont van de ziekte Ebola. 
Hij werkt als verpleger bij Artsen Zonder grenzen in Congo, hij werkte voornamelijk met Ebola-patiënten. Hij kwam terug naar België om zijn familie te zien en ging dan terug naar Congo voor zijn werk. 



De verplegers in het ziekenhuis 'sloten' de patiënt op in een kamer, ze mochten enkel bij de patiënt als ze volledig bedekt zijn met beschermingskledij. 
De patiënt werd na de ziekenhuis opname overgebracht naar het Ebola-centra in Brussel. In het centrum hebben ze bloed bij hem afgenomen en daaruit bleek dat hij geen Ebola geeft. 

Wat is Ebola nu eigenlijk ? 

Ebola is een zeldzame virusziekte die vooral voorkomt in landen in Midden - Afrika. De naam van het virus is genoemd naar een een rivier in Congo waar het virus voor de tweede keer uitbrak in 1986. 
De incubatieperiode van het virus is 2 tot 21 dagen, de symptomen komen pas tot uiting na 7 dagen. De eerst symptomen zijn een beetje gelijkaardig met het Corona-virus, koorts, zware hoofdpijn en sterke pijnscheuten. 
Meestal na 5 dagen kunnen vlekken op de huid voorkomen. 

Besmettingen 

Het virus kan met direct contact zich heel snel verspreiden van persoon tot persoon, niet iedereen die besmet is met het virus, sterft ook aan het virus. 
De waarschijnlijke oorzaak van het virus zijn de vleermuizen die leven in Afrika, die dieren verspreiden het virus via hun uitwerpselen. De vleermuis kan het virus ook overdragen op andere dieren, als de mens eet van een dier die besmet is met Ebola, kan die ook besmet geraken. 




Uitbraak epidemie 

voor het eerst brak het virus uit in 1976, in Soedan in een katoenfabriek. Het personeel werd besmet en nam dit mee naar huis, zo verspreid het virus zich heel snel over de bevolking. De oorzaak lag bij het contact tussen de mens en het ongedierte in de katoenfabriek, zoals ratten, vleermuizen,... 

In 2007 merkte de Wereldgezondheidsorganisatie een nieuwe uitbraak op in een Congolese stad. Het ging over een variant van het Ebolavirus, het veroorzaakte minder extreme bloedingen, maar het was wel een dodelijke variant door de hoge koorts die men kreeg. 

In het totaal zijn er 11 300 mensen overleden aan het virus is Guinee, Sierra Leone, Liberia en nog 15 andere landen. 

De vaccinatie en behandeling ?

Er zijn 2 experimentele vaccins tegen het Ebolavirus, ze hebben nog geen licentie en zijn nog niet gecommercialiseerd. Het vaccins is ook nog niet beschikbaar voor Belgische reizigers. Het wordt enkel gebruikt bij een uitbraak voor, mensen die in contact zijn gekomen met een Ebola-patiënt, gezondheidswerkers en mensen met een hoog risico op Ebola. 

Tijdens de uitbraak in West-Afrika speelde de teams van Artsen Zonder grenzen een cruciale rol bij het bestrijden van het virus. Een echte behandeling voor het virus was er niet, Artsen zonder grenzen stelden Ebola-klinieken waar ze de symptomen van het virus proberen te bestrijden. Om te voorkomen dat het virus zich verder kon verspreiden werden de besmette patiënten in een zeer strikte quarantaine geplaatst. 




Ebola virus in 2019-2020 ? 

het virus is opnieuw opgekomen in het oosten van Congo, in 2018. Dit was de tiende en grootste uitbraak die in het land voorkwam. 
In 2020, werden geen uitbraken meer gekend de eerste 7 weken, maar de Wereldgezondheidsorganisatie bleef toch voorzichtig, aangezien het virus nog vele maanden in het lichaamsvocht van de mens aanwezig kan blijven. In april 2020 werden er opnieuw een besmettingen vastgesteld, tijdens deze uitbraak zijn opnieuw 2260 mensen overleden aan het virus. 

Je ziet heel wat verschillen met het Corona-virus, maar bij het lezen van de symptomen en de behandeling zie je wel een aantal gelijkenissen. Je merkt de de beide virussen een grote impact hebben op de bevolking en het leven van de mensen. 

liefs 
Indra 

***************************************************************************************************************
referentie 

Ebola (2016), geraadpleegd op 23 mei 2020, op https://www.msf-azg.be/nl/thema/ebola

Ebola, huidige situatie (2020), geraadpleegd op 23 mei 2020 op http://www.info-ebola.be/nl/huidige-situatie/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Spaanse griep versus Corona

Het cordon wordt realiteit !

Melaatsheid of Lepra