Spaanse griep versus Corona

lieve lezers 

Heb je al een gehoord over de Spaanse griep ? 
Na de Eerste wereld oorlog was er niet veel tijd voor bezinning, want een nieuwe ramp was op komst, namelijk de Spaanse griep. 
De griep kwam als eerste voor in de Verenigde Staten, de griep werd vernoemd naar Spanje omdat dit het eerst land is die de griep aandacht gaf in de media. 

Wat is de Spaanse griep ? 

De Spaanse griep is een griep epidemie, in 1918 wisten ze zelf nog niet dat het werd veroorzaakt door een virus. Het virus brak uit over heel de wereld en had een merkwaardige voorkeur voor jonge en gezonde mensen, want de oudere generatie had immuniteit opgebouwd door andere infectieziekten. Het virus verspreid zich vooral door kleine deeltjes in de lucht. Er stierven wereldwijd tussen de 20 miljoen tot 100 miljoen mensen aan de griep, de griep was daarbij dodelijker dan de Eerste wereldoorlog die net voorbij was. 
De symptomen van het virus zijn :
  • Koorts 
  • Hoofdpijn 
  • Misselijkheid en braken 
  • Longontsteking 
  • Bloedingen uit mond, neus, oren en ogen 


De oorzaak van het ontstaan van het virus zou te maken kunnen hebben met de omstandigheden in de loopgraven tijdens de Eerste wereldoorlog, maar over de bron van het virus is er weinig informatie over. 

Behandeling en maatregelen 

Van een echte behandeling was er geen sprake, want zoals ik al eerder vermeld wisten de artsen niet dat de griep door een virus is veroorzaakt. Ze probeerde de symptomen van de griep te bestrijden door, aspirines, hoestdrankjes,... 



Echte maatregelen waren er niet echt genomen tijdens de Spaanse griep, het was moeilijk om te communiceren met de bevolking en regeltjes op te leggen. Eén maatregel dat vele landen maakten was dat ze de grenzen van het land afsluiten, zodat niemand meer in of uit het land kan. Ze probeerden wel duidelijk te maken aan hun bevolking om zoveel mogelijk thuis te blijven. 

Einde van Spaanse griep 

in 1920 trok het virus weg, precies 100 jaar geleden. Wetenschappers ging aan de slag om het geheim van de Spaanse griep te ontrafelen. 


De oplossing 

In 1931 heeft een Amerikaans onderzoeker, het virus kunnen isoleren bij een varken, dat was al een begin bij het zoeken naar een oplossing. 

Een Amerikaanse viroloog nam van 7 soldaten die stierven aan de Spaanse griep een stukje weefsel mee uit een weefselbank waar van elke gestorven soldaat een stukje weefsel bewaard werd. De weefsel bank werd aangelegd om een leerzame verzameling van ziekten en afwijkingen aan te leggen. 
Hij nam de weefsels van de soldaten mee naar zijn laboratorium om de genetische code van de griep te ontcijferen. Pas na 1 jaar onderzoek, vonden ze een stukje genetisch code van het virus. 

De overledenen werden begraven in massagraven in een permanente bevroren grond. 
De Amerikaanse onderzoeker ging terug naar een massagraf, na een paar dagen graven stootte hij op een dood lichaam van een vrouw. Hij haalde het lijk uit het graf om onderzoeken op te doen, in de longen van de vrouw vonden ze genoeg materiaal om het hele genoom van het Spaansegriepvirus in kaart te kunnen brengen. 

Een beetje hoop 

De Spaanse griep doofde volledig uit in twee jaar tijd, zonder een vaccin. In deze tijd was er nog geen sprake van antivirale vaccins. 
Laten we hopen dat het Corona-virus ook zo kan stoppen, maar wel met minder dodelijke slachtoffers. 


Er zijn heel wat gelijkenissen met het Corona-virus, het is in beide gevallen een luchtwegeninfectie en sommige symptomen zijn vergelijkbaar. Er zijn ook heel wat verschillen, de verspreiding bij corona is het via druppeltjes en bij de griep is het via de lucht, bij corona wordt de oudere generatie het zwaarst getroffen, bij de griep is het de jongere generatie. 


liefs 
Indra 

*********************************************************************************


referentie 

Precies 100 jaar geleden verdween de vernietigende Spaanse griep (2020), geraadpleegd op 23 mei 2020, op  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/14/precies-100-jaar-geleden-verdween-de-vernietigende-spaanse-griep/

zo werd het virus dat de Spaanse griep veroorzaakt opgespoord (2020), geraadpleegd op 23 mei 2020, op https://www.quest.nl/maatschappij/geschiedenis/a31701492/spaanse-griep-dodelijk-virus/

ik bekeek ook deze video om meer te weten te komen over de Spaanse griep : https://www.youtube.com/watch?v=CZx5Pt4xTE4

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het cordon wordt realiteit !

Melaatsheid of Lepra